Goedkopere alternatieven voor dure gewoontes

Heb jij wel eens in kaart gebracht hoeveel geld jij eigenlijk uitgeeft aan al jouw slechte gewoontes? Of denk je misschien dat jij die helemaal niet zo veel hebt en je nergens zorgen om hoeft te maken. We noemen ze slecht, omdat ze ongezond zijn, te veel geld kosten of op een andere manier slecht voor je zijn. Vaak hebben we het niet eens meer door, omdat het automatisch gebeurd, vandaar dat we ook over een gewoonte spreken. Wij zijn benieuwd in hoeveel slechte gewoontes jij jezelf herkent en geven je tips om er toch een beetje op te besparen.
 

1. Ken je dat goede voornemen ‘Volgend jaar ga ik echt sporten’ ? Velen schaffen aan het begin van het jaar een sportabonnement aan en na een paar keer te zijn geweest, zie je ze nooit meer. En ze hebben 101 smoesjes en betere dingen te doen om niet te gaan. Dat ‘niet gaan’, noemen we dan de slechte gewoonte. Zo’n abonnement kost je toch minimaal € 20,00 per maand, afhankelijk van je sportschool natuurlijk. Zorg eerst voor jezelf dat je écht de motivatie hebt om te gaan. Weet je van jezelf al dat je hooguit 1x in de maand de sportschool van binnen gaat zien? Bespaar dan op die kosten en ga een rondje hardlopen, als je behoefte hebt aan beweging of zoek een sportpark bij jou in de buurt op. Buiten sporten is namelijk in opkomst. Natuurlijk zijn er ook koude winterdagen op komst, haal daarvoor wat sportaccessoires en ga thuis aan de slag! 

2. Zo’n ander voornemen, wat vele mensen hebben aan het begin van het jaar is ‘stoppen met roken’. Maar stoppen is moeilijk, want het is een verslaving. Je kunt daarom ook niet van de een op de andere dag geen sigaret meer roken, probeer daarom eerst met afbouwen. Dat kan door minder sigaretten te roken, dan je normaal gewend bent, of door een e-sigaret te kopen op roken.nl. Een e-sigaret kan helpen bij het verminderen van roken én er zitten minder schadelijke stoffen in. Een pakje sigaretten kost al snel € 10 en de prijzen zullen de komende jaren blijven stijgen. Voor een e-sigaret hoef je alleen e-liquid te kopen en deze zijn verkrijgbaar in veel verschillende smaken. Op de websites vind je veel voordelige deals, waardoor je zeker zal besparen op het roken!

3. De laatste slechte gewoonte die wij willen bespreken, is het doen van impulsaankopen. Want laten we eerlijk wezen, weet jij van alle impulsaankopen dat je ze hebt? Én heb je ze ook daadwerkelijk nodig? Grote kans dat je hier ‘Nee’ op kan antwoorden. Ga daarom nooit boodschappen doen als je honger bent of shoppen om je beter te voelen. Neem ook alleen contant geld mee in plaats van je bankpas of -nog erger- creditcard. Heb je daar toch moeite mee? Zorg dan dat je creditcard bij je ouders of je vriend veilig ligt opgeborgen, voordat jij onnodig geld gaat uitgeven.