Lagere energiefactuur op kantoor, zo doe je dat

Ook voor ondernemers zijn de stijgende energieprijzen voelbaar. Niet alleen de energiekosten liggen hoger, ook de energienormen worden steeds strenger. Aandacht besteden aan energiezuinigheid op de werkvloer is dus voor elke zelfstandige een must. Met enkele makkelijke tips kan je al snel meer energie besparen op de werkvloer.

Schakel over naar led-licht

Als je kantoorruimte nog gebruik maakt van gloei- en/of halogeenlampen, schakel dan zo snel mogelijk over naar led-lampen. Niet alleen zijn die veel energiezuiniger, maar het licht is ook heel wat aangenamer dan bijvoorbeeld TL-licht. Met goedkope led-panelen creëer je snel en budgetvriendelijk een efficiëntere en productievere werkomgeving. Ledverlichting gaat bovendien veel langer mee, waardoor je de investering snel terugverdiend hebt.

Verwelkom natuurlijk licht

Waar mogelijk, laat het daglicht binnen. Zo wordt de ruimte op een natuurlijke manier verlicht en het kost je niets. Natuurlijk licht heeft bovendien een positief effect op het gemoed, de motivatie en de productiviteit van werknemers. Beschikt je kantoor over kleine of weinig ramen? Verlicht de ruimte dan zo veel mogelijk door de muren en het plafond in een lichte kleur te schilderen. Zo wordt het licht beter weerkaatst en is het minder snel nodig om de verlichting aan te schakelen.

Ventileer voldoende

Beschik je niet over een modern ventilatiesysteem, overweeg dan een te laten installeren. Goed geventileerde ruimtesmet droge, schone lucht zijn veel makkelijker te verwarmen en vragen dus minder energie. Een optimale luchtkwaliteit op kantoor bevordert productiviteit en kan ook heel wat gezondheidsklachten voorkomen.

Kies je voor natuurlijke ventilatie, zet de ramen dan slechts tien à vijftien minuten per dag open. Dat is voldoende om de luchtkwaliteit te verbeteren en is heel wat energiezuiniger dan het raam de hele dag op kiepstand te laten. Let er ook in de winter op dat er voldoende wordt verlucht. Door de lagere temperaturen is men immers minder geneigd de ramen te openen.

Slim verwarmen

Zet de verwarming ’s nachts uit of verlaag ze tot vijftien à zestien graden. Overdag is een temperatuur van negentien graden voldoende warm. Let erop dat het temperatuurverschil tussen dag en nacht niet te groot is, omdat het opnieuw opwarmen ook veel energie vergt.

Indien mogelijk, laat een slimme thermostaat installeren. Die werkt op wifi en kan je via een app beheren. Zo kan je korter op de bal spelen en bijvoorbeeld ook makkelijk de verwarming uitschakelen tijdens het weekend, gewoon van thuis uit.

Meer groen

Decoreer je kantoor met planten of ga zelfs voor een volledige plantenmuur. Niet alleen ziet dat er goed uit en is het dus een leuke motivatieboost, maar planten zorgen voor meer zuurstof in de ruimte.

Je bent niet altijd alleen op de werkvloer, dus creëer ook bewustwording bij je collega’s of werknemers. Door samen energieverspilling aan te pakken en onze tips te volgen, kan je de energiekosten flink de kop induwen.