Waar kun je thuis op bezuinigen?

Spaarzaamheid is een deugd, en verspilling van geld, energie of grondstoffen, een zonde. Weet je dat je tal van dagelijkse activiteiten op een iets andere manier kunt aanpakken, zodat er minder verloren gaat en je toch hetzelfde resultaat bereikt? In dit artikel geven we enkele creatieve tips om te besparen op kosten in huis.

 

Zet je thermostaat een graadje lager

De energiefactuur blijft maar stijgen, en dat voel je in de portemonnee. Zet deze winter je thermostaat één graadje lager en trek een extra trui aan of kruip met een gezellig dekentje in de zetel. Een win-win: voor je budget én voor het milieu.

 

Gebruik je droger een tijdje niet

De droger is een energievreter. Laat de was op een rekje of aan de wasdraad drogen. Elke uitgespaarde beurt met de droger bespaart je ongeveer één euro. Reken maar uit wat dat op jaarbasis betekent!

 

Kijk naar outlet en koopjes

Is de duurste bureaustoel ook de beste bureaustoel? Best mogelijk natuurlijk, maar het kan zeker geen kwaad om bij je favoriete meubelwinkel na te vragen of ze een outlet hebben. Misschien is die niet op dezelfde locatie, of alleen toegankelijk op aanvraag. Een nee heb je, een ja kan je krijgen. Ikea en soortgelijke woonwinkels hebben vaak een koopjeshoek, daarin staan producten die gebruikt zijn om de winkel mee vorm te geven, of die zijn besteld en nooit zijn opgehaald. Je kunt er voor minder een prima item scoren.

 

Doe je boodschappen met een boodschappenlijstje

Boodschappen doen met een knorrende maag en zonder lijstje? Slecht idee! Je doet meer impulsaankopen. Die kosten geld, zijn vaak ongezond en belanden in het slechtste geval achter in de kast en uiteindelijk in de vuilbak. Met een boodschappenlijstje koop je alleen wat je nodig hebt en blijf je binnen je budget. Tip: seizoensgroenten zijn vaak spotgoedkoop en ook met een vlees- of visloze dag spaar je veel euro’s uit.

 

Kies voor het huismerk

Ruil je vertrouwde A-merk eens in voor een huismerk van het warenhuis. Dat je verknocht bent aan de smaak van je geliefde koffie of chocolade, akkoord. Maar ook op basisbenodigdheden zoals schoonmaakmiddelen en toiletpapier kan je veel uitsparen. Die huismerken poetsen en vegen echt niet minder goed.

 

Vervang je vaatwastabletten door poeder

Lekker makkelijk, zo’n vaatwasmachine. Maar die vaatwastabletten zijn wel echte budgetvreters. Je servies komt even schoon uit de machine met slechts een half tabletje, blijkt uit onderzoek. Los vaatwaspoeder is nog beter, want dat is tot 90% goedkoper dan tabletten.

 

Je hoeft niet alles te kopen, lenen kan ook.

Een loopfietsje, kampeergerief, een boormachine: we kopen allemaal veel spullen die we maar heel af en toe of tijdelijk nodig hebben. Delen of lenen is efficiënter en goedkoper. Plan je een eenmalige kampeertrip? Hoor dan eerst eens bij familie, vrienden of op social media of je een tent kan lenen voor je naar de winkel rent.